Bakgrunn

Behovet for forskning

Nasjonalt Kompetansesenter Fjellredning er et forsknings- og kompetansesenter som er lokalisert ved Norsk Fjellsenter i Lom kommune i Innlandet.

Kompetansesenteret har i dag to ansatte som jobber med fagutvikling og forskning i forhold til fjellredningstjeneste. Senteret ble etablert gjennom et toårig prøveprosjekt, før ordinær drift startet opp høsten 2022. Kompetansesenteret har per 2023 sin grunnfinansiering fra Lom kommune og Innlandet fylkeskommune.

Nasjonalt Kompetansesenter Fjellredning bidrar med kunnskap til ulike aktører i redningstjenesten, både offentlige, private og frivillige. Vårt mål er å styrke vår felles evne til å drive redningstjeneste gjennom å innhente, analysere og dele kunnskap. 


Hvorfor et Nasjonalt Kompetanssenter Fjellredning

Det er et sterkt behov for et uavhengig kompetansemiljø som kan bidra til faglig forskning og utvikling i norsk fjellredningstjeneste.

  • Antall oppdrag for den Norske redningstjenesten har vært i sterk vekst i lengre tid. Endret bruk av naturen, økt turisme og klimarelaterte endringer har alle på sin måte bidratt til dette.

  • For å tilpasse redningstjenesten, og sikre riktig bruk av de ressursene man har er det viktig at det gjøres gode analyser av utviklingen, samt innhenting av kunnskap fra Norge og fra andre land som opplever liknende utfordringer.

  • Nasjonalt kompetansesenter Fjellredning har allerede gjort deler av dette arbeidet knyttet til snøskredulykker i Norge, men det er et stort behov for mer arbeid på dette området.

  • Den billigste måten å styrke beredskapen på er gjennom å sikre riktig bruk av de ressursene som allerede er der, ved at kunnskapsgrunnlaget styrkes.

Stadig flere bruker norsk natur, og den brukes på nye måter som er med på å endre og utfordre redningsberedskapen. I tillegg vil klimaendringer og økt forekomst av ekstremvær føre til store behov for å optimalisere redningsberedskapen på området. Det er av avgjørende betydning at dette gjøres basert på forskningsbasert kunnskap, som blir tilgjengeliggjort for de ulike beredskapsaktørene, slik at dette danner grunnlaget for de tilpasninger man må gjøre.

Raske endringer

For bare noen tiår siden var redningsaksjoner etter personer som ble tatt av snøskred preget av innsats over lang tid med mange ressurser. Man kan si at «redningstjenestens jobb var å lete etter personer som var under snøen». Særlig gjennom det siste tiåret har dette bildet endret seg betydelig. Utstyrsutvikling, teknologi og trender i samfunnet har gjort at skikjøring i bratte fjell er mer populært enn noensinne. Samtidig har blant annet fokuset på kameratredning bidratt til at langt flere blir funnet før redningstjenesten er fremme på skadestedet. I dag kan man si at redningstjenestens viktigste innsats er «rask medisinsk assistanse til alvorlig skadde pasienter». Det representerer et paradigmeskifte i snøskredredningen, og noe som også påvirker alle de ulike aktørene i redningstjenesten, og hvordan de samhandler. Nasjonalt kompetansesenter for fjellredning har bidratt med gjennomgang og analyse av data fra norske snøskredulykker. Dette kunnskapsgrunnlaget har vært med på å gi et bedre utgangspunkt for hvordan vi som samfunnet skal agere når noen blir rammet av et snøskred.

Dette vil vi gjøre mer av. Både på snøskredfeltet og på andre områder relatert til fjellredning ser vi et stort behov for å jobbe med systematisk kunnskapsarbeid.

Norsk redningstjenesten står foran en utvikling der man raskt må tilpasse seg ny teknologi, økt oppdragsmengde og endret oppdragsportefølje. Det er svært viktig at dette gjøres på bakgrunn av gode analyser, slik at ressursene utnyttes best mulig, og at eventuelle endringer er basert på best tilgjengelige kunnskap.

Mål:

Kompetansesenteret har som mål å bidra til systematisk og kontinuerlig forbedring i fjellredningstjenesten. For å nå dette målet vil kompetansesenteret skape en arena for å øke kontakten mellom primærberedskapen i kommunene, redningsorganisasjoner, oppdragsgivere og forsknings- og utdanningsinstitusjoner.

Delmål:

  • Etablere seg som en nøytral og organisasjonsuavhengig faglig instans i rednings-Norge.
  • Legge til rette for metode- og kvalitetsutvikling i fjellredningstjenesten, lokalt, regionalt og nasjonalt, gjennom samhandling med praktikere og etablerte fagmiljøer i redningstjenesten, utdanningsinstitusjoner og forskningsmiljøer.
  • Legge til rette for forskning og utvikling gjennom samling, analyse og deling av data fra ulike kilder i redningstjenesten
  • Bidra til spredning og implementering av metoder og utstyr som fremmer sikkerheten for redningspersonell og de som trenger hjelp fra redningstjenesten.
  • Bidra til å evaluere redningsaksjoner og ulike tiltak som blir iverksatt av redningstjenesten.
  • Støtte opp om de frivillige redningsorganisasjonene sitt arbeid med evaluering og utvikling av praksis i redningstjenesten.
  • Styrke de frivillige organisasjonene i deres arbeid for å møte skiftende og økende krav til deltagere i redningstjenesten.
  • Samarbeid med alle aktuelle fag- og forskningsmiljøer som kan styrke og utvide kunnskapsgrunnlaget for trygg og effektiv redningstjeneste.