Trenger nasjonal satsing på beredskapsforskning
Ekstremværet Hans har demonstrert behovet for en helhetlig satsing på beredskap. Naturfare og klimaendringer er viktige premisser når morgendagens beredskap skal tilpasses, men for å vite hvilke tiltak som må prioriteres trengs det forskning og kunnskap. Nasjonalt Kompetansesenter Fjellredning bidrar på dette området i dag, men er klare til å bidra mer og på flere områder. Da trenges det forutsigbare rammer og langsiktige midler.
Kronikk publisert på gd.no 10.08.23
Ekstremværet Hans har ført til ras, flom, stengte veier og massive evakueringer. Det har vært dramatisk for mange og kostnadene for opprydningsarbeidet blir store. Men heldigvis ser det i skrivende stund ut til at ikke liv har gått tapt.
Samtidig er det en kjensgjerning at uværet har utfordret ulike nød- og beredskapsaktører mange steder. Flom, ras og nedbør er ikke en ukjent problemstilling. Men det blir ekstra utfordrende når store områder rammes samtidig, og kritisk infrastruktur rammes på en slik måte at forflytning av innsatsressurser vanskeliggjøres. Denne gangen ser det heldigvis ut til at det har vært mindre utfordringer knyttet til bortfall av strøm, internett, telenett og nødnett. Neste gang er man kanskje ikke like heldige.
Klimaforskere har advart over tid om at denne type værfenomener vil øke i frekvens. Det viktigste vi gjør er å redusere muligheten for at klimaet endres for mye, men det er liten tvil om at vi dessverre også er helt avhengige av å forberede oss på at dette vil ramme oftere enn før og på nye steder.
Nasjonalt Kompetansesenter Fjellredning som ligger i Lom deltar allerede i et forskningsprosjekt som ser på hvordan klimaendringer i fjellet kan føre til utfordringer for fjellturisme og fjellredning. Resultatene fra dette forskningsprosjektet vil være et viktig kunnskapsgrunnlag for å forstå og tilpasse redningstjenesten til en ikke så fjern fremtid.
Redningstjenesten i Norge er god. Lokal forankring og godt samspill mellom mange ressurser er avgjørende når ulykken skjer. Men oppdragsporteføljen er i rask utvikling, og det er et sterkt behov for mer forskning. Uten et godt kunnskapsgrunnlag risikerer vi å bygge dyrere og i verste fall dårligere beredskap enn det vi har i dag. Fra Nasjonalt Kompetansesenter Fjellredning ser vi potensial for å iverksette en rekke forsknings- og utviklingsprosjekter som kan bidra til enda bedre redningsberedskap. For å få til det er vi avhengig av forutsigbare og langsiktige midler.
Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl besøkte kompetansesenteret i Lom i februar i år. Statsråden viste god interesse og forståelse for både vår forskning og de utfordringer redningstjenesten står overfor. Nå er det også viktig at det følges opp med målrettede bevilgninger til forskning og kunnskapsutvikling på redningstjeneste.
Det er dessverre jobb nok til oss alle.
Erlend Aarsæther, daglig leder, Nasjonalt Kompetansesenter Fjellredning, Lom